Jerzy Kosiński napsal knihu Nabarvené ptáče už před pětapadesáti lety, román ale dodnes vzbuzuje silné kontroverze. Naposledy se nejen čtenářům připomněl díky filmovému zpracování z roku 2019, které získalo řadu ocenění, mimo jiné osm Českých lvů.

Román popisuje hrůzy druhé světové války z velmi netypického pohledu tehdy šestiletého chlapce. Toho rodiče posílají v roce 1939 na polský venkov, aby jej uchránili před válkou. Sami jsou členy protinacistického odboje a nemohou si jej tak nechat u sebe.

Jeho tmavé oči i vlasy ale lidem na vsi evokují romský nebo židovský původ a pro pověrčivé vesničany se stává symbolem zla a neštěstí. Při putování z místa na místo se tak setkává s nepochopením, nepřijetím i týráním. Kromě příkoří, kterému je sám vystavován, se setkává také s brutalitou války. Mrazivé výjevy jsou v knize popsané velmi přímočaře, tak, jak by je popsal malý kluk, což dodává tomuto dílu na jedinečnosti.

Autor románu Jerzy Kosiński emigroval v padesátých letech z Polska do USA a mnohdy proto bývá označován i za amerického spisovatele polského původu. I román Nabarvené ptáče byl původně vydán v angličtině a v Polsku byla kniha dokonce zakázaná. Mezi další známá díla tohoto autora patří například román Byl jsem při tom, který se také dočkal úspěšného filmového zpracování, nebo kniha Schůzka na slepo, inspirovaná vlastními zážitky.

Věříme, že vás soutěžní titul zaujal a rádi jím doplníte vaši domácí knihovnu. 

Do soutěže se můžete zapojit komentářem v soutěžním příspěvku na Facebooku.

Soutěž trvá do 23. září  a 24. září vylosujeme jednoho výherce, kterému tuto knihu pošleme. Nezapomeňte sledovat FB stránku Knihofilu, aby vám výhra neunikla.